Liss Erikssons vänförening

Spanien (2012)

11/10 - 17/10 2012
11/10
En av de skulptörer som Liss uppskattade var Baltasar Lobo. Genom vänner och släktingar till Lobo kunde en angelägen och innehållsrik resa genomföras. Vi samlades i Madrid på ett förträffligt hotell.

12/10
Parader och Prado fyllde dagen! Överväldigade av kolonner till fots och till häst som mötte oss, inte bara män i paraduniform utan även kvinnor. Musik framfördes förstås. En intressant kontrast till konstupplevelser på det mycket välfyllda museet. Efter andlig spis krävdes även lekamlig. Restaurangen på Placa S.t Ana erbjöd sådan.

13/10
Bussfärd över den vida slätten förde oss till Zamora. Intressant nog fick vi faktiskt den måltid som bokats, trots den pågående (vilda?) strejken. Fin representativ utställning i intressant lokal i borgen.

14/10
Till Toro där vi besåg kyrkan Santa Maria la Mayor framförallt för porten Portela de la Majestad som Lobo talat mycket om. Vidare till den by där han föddes, en by med ett genuint Spanskt lantligt torg. Vi träffade borgmästaren där. Åter till Madrid mot kvällningen.

15/10
Dagen gjordes i en flexibel form med museet Reina Sofia kunde bevistas och GUERNICA avnjutas liksom skolklasserna som andaktsfullt satt på golvet framför och lyssnade och tecknade. På kvällen såg och hörde 7 av oss en konsert med en Japan på gitarr, på inrådan av Lena Holger.

16/10
Thyssen - Boromiza besöktes i spridd ordning och för några av oss var det ett porträtt som Lena Holger talat om. GHIRLANDAIO tog andan ur åtminstone en av oss!

17/10
Hemfärd i spridd ordning.