Liss Erikssons vänförening

Helsingfors (2019)

12/9 - 14/9 2019

Den 12–14 september var det resa med Silja Serenade till Helsingfors för ett 20-tal medlemmar.


Syftet med resan var att närvara vid invigningen av Eva Langes skulptur på på lilla torget Skillnaden vid Svenska Teatern. En magnifik invigning av Evas skulptur Tro, Hopp, Kärlek med närvaro av svenska och finska politiker, kulturpersoner och tal bl a av den svenska utrikesministern Ann Linde.


Innan invigningen fick vi uppleva ett besök på det nya centrumbiblioteket/kulturhuset Ode, ritat av den unga arkitektgruppen ALA arkitekter. Huset invigdes 2018 till 100-årsminnet av Finlands 100 åriga självständighet som land. Byggnaden ligger vid Tölövikens strand i närheten av konstmuseet KIASMA med ansiktet vänt mot Riksdagshuset. Magnus höll sin betraktelse över det fina huset.


Den andra dagen ägnades promenad till kulturella platser i Helsingfors. Centralstationen av Eliel Saarinen, Nordens största järnvägsstation, besiktigades exteriört och interiört. Lena och Magnus berättade om gestaltning och motiv för byggnadens arkitektur.


Ateneum, Finlands Nationalmuseum, visade Lena Holger den finska konsten i samlingarna, med en stor känsla för det som kännetecknar landets kulturella väsen.


Den nya byggnaden för Amos Anderssons konstmuseum Amos Rex, av arkitekt Asmo Jaaksi som består av Glaspalatset från 30-talet samt ny nedgrävt utställningsrumpå det gamla busstorget var stängt för hängning, men kunde begås på de spännande kupoltaken 


Stadspromenaden avslutades på Kampens Kapell, av K2S arkitektbyrå. Ett fint och ljust andaktsrum helt byggt av trä som håller öppet för en stunds vila och eftertanke mitt i det urbana bruset.


Därefter återresa med Silja Symphony mot Stockholm, fullt laddade med goda kulturella upplevelser.